4 stappen voor zachte focus en bij jezelf blijven

Workshop HSP Arnhem
Hoog sensitieve personen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Dit zorgt er voor dat ze signalen subtieler en intenser ervaren dan gemiddeld.

 

Als HSP is het wezenlijk om de hoeveelheid prikkels die je dagelijks te verwerken krijgt te kunnen ‘managen’.

Denk aan externe prikkels via je zintuigen (geluiden, beelden, voelen), in contact met andere mensen en je bewegen in openbare ruimtes. Maar ook interne prikkels als emoties, gedachten en beweging.

 

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die er om vraagt je zenuwstelsel te eren en beschermen. Als HSP zul je je eigen unieke manier moeten ontdekken waarin je met jezelf omgaat.
Alleen jij weet wat voor jou klopt.

Dat vraagt om bewustwording, aandacht en handelen.
En vooral ook veel zelfcompassie en acceptatie.

Anders kan je systeem te weinig herstellen.
Met overprikkeling tot gevolg.

 

De kracht van aandacht voor Sensitive Souls

 

Als HSP ervaar ik mezelf overigens eerder als Sensitive Soul. Ik merk dat dit mijn aard meer recht doet. De twee termen zal ik afwisselend gebruiken in dit blog.

Wat mij enorm heeft geholpen is me bewust te worden van de kracht van aandacht.
In dit artikel deel ik een practice in 4 stappen waarmee je de kracht van je aandacht kunt gebruiken om op de korte termijn te zorgen voor meer ontspanning en rust.

 

Deze oefening is eenvoudig maar uitdagend in haar eenvoud. Het uitgangspunt is dat je eigen behoefte in het moment centraal staat en je zorg gaat dragen voor wat je nodig hebt.

Bewust omgaan met je aandacht kan op langere termijn bijdragen aan een levensstijl die je hoogsensitiviteit eert, beschermt en bekrachtigt.

Zodat je als Sensitive Soul kunt genieten van je sensitieve kwaliteit en je gave als kracht in de wereld kunt brengen.

 

Omgaan met Prikkels

 

Voordat ik toekom aan de practice wil ik graag nog iets zeggen over overprikkeling. Dit is belangrijk omdat in mijn ervaring bewust zijn van de vormen van overprikkeling kan zorgen voor een mindshift in omgaan met hoogsensitiviteit.

Er zijn in ieder geval twee vormen van overprikkeling.

 

Op korte termijn

 

Voor iedere HSP is de mate van prikkels die je systeem kan verwerken uniek. Maar je kunt wel zeggen dat je eerder aan je tax zit dan anderen. Op korte termijn en in het moment zelf is het een hele kunst om je eigen grenzen te leren kennen en vooral ook respecteren. Zeker als anderen om je heen minder sensitief zijn.

Dan vraagt het van je om je eigen ruimte in te nemen en voor jezelf te zorgen,

Misschien herken je dit: na 2 uur op een feestje bijvoorbeeld kan ik er ineens genoeg van hebben en ‘moet’ ik naar huis. Ook al ben ik de enige die om half tien van een feest vertrekt, als ik moet gaan, dan ga ik. Dat is niet altijd leuk. De consequenties als ik niet naar mijn grenzen luister zijn echter nog minder fijn.

 

Op lange termijn

 

Het kan zijn dat bepaalde leefgewoonten en denkpatronen je hoogsensitiviteit niet ondersteunen. Denk aan omgaan met jezelf of anderen, werk(omgeving) of een onjuiste balans tussen activiteit en rust.

Op het moment dat je leven niet is afgestemd op je sensitief systeem overbelast je jezelf ongemerkt en langdurig. Het gevolg: allerlei psychische en lichamelijke klachten, disbalans of erger burn-out.

 

Luisteren naar je lichaam en wat ze nodig heeft – op zowel korte als lange termijn – is voor een Sensitive Soul ontzettend belangrijk. Daarin spelen onder meer zelfzorg, zelfcompassie, de voor jou juiste balans tussen activiteit en rust, de balans tussen samen zijn en alleen zijn en vooral zelfaanvaarding een belangrijke rol.

Overigens: naast overprikkeling is het ook mogelijk om onderprikkeling te ervaren. Dan ontvangt je zenuwstelsel te weinig informatie en stimulering. Hier zal ik in een volgend artikel meer aandacht aan besteden.

Gratis ebook
↓↓

 

Balans

 

Ook al heeft iets nu geen impact op je systeem, over een tijd zou het dat wel kunnen hebben. Balans is uitermate belangrijk en helend.

Als Sensitive Soul heb ik op een gegeven moment besloten om bij planning van activiteiten altijd te kijken naar zowel de korte en lange(re) termijn. Hoeveel prikkels ervaar ik op een dag, in een een week, een maand. En hoeveel tijd of ME time heb ik nodig om daar van te herstellen, op te laden, tot rust te komen?

 

Je kunt het beschouwen als een balansdag na een uitvoerige maaltijd. De volgende dag eet je wat minder copieus en uitgebreid. Zo houd je je systeem in balans. Hetzelfde geldt voor activiteiten op korte en lange termijn.

Nu moet je dit ook niet te rigide zien. Alles met mate en in het moment afgestemd. Maar als je deze balans met een zachte blik in de gaten houd ….. helpt dat je systeem gezond te houden!

 

Goed, dan nu de practice

 

4 stappen

1. Stoppen en Check-inn

Neem bewust een besluit om te stoppen met wat je aan het doen bent.
NU ga ik stilstaan en breng ik mijn aandacht naar mezelf.

Als je thuis bent ga dan gemakkelijk zitten op een plek die comfortabel voelt.
Ben je in het openbaar of bij iemand anders ga dan naar een plek waar je je kunt terugtrekken.

Sluit je ogen en stel je voor dat in jezelf een licht aanwezig is dat je als een schijnwerper kunt laten schijnen op verschillende plekken in je binnenste.

Het licht gaat naar je lichaam. Wat is op dit moment het meest aanwezig in de ervaring van mijn lichaam?
Het licht gaat naar je hart. Welke gevoelens zijn er in mijn hart?
Het licht gaat naar je denken. Welke gedachten zijn er aanwezig?

Neem waar wat je tegenkomt, ga er niet op in, maar registreer slechts wat er is.

 

2. Zacht je aandacht richten

Laat nu de volgende intentie in je opkomen: ik verplaats mijn aandacht naar mijn voelend gewaarzijn. Je laat het licht helemaal naar je voeten zinken en laat haar daar rusten.

Trek dan je aandacht antennes naar binnen, naar de ervaring van je lichaam. Je hoeft je even helemaal niet bezig te houden met de buitenwereld.

Voel hoe je voeten op de grond staan, voel hoe ze contact maken wellicht door je schoenen heen. Beweeg je tenen, ga met je gewicht van je ene been op je andere been of duw je voeten even de grond in. Voel je voeten. Van binnenuit.

Leg dan je handen op je buik en voel het contact van je handen op je lichaam. Voel hoe je aandacht verplaatst naar het voelend gewaarzijn van je handen. Kijk of het mogelijk is zowel je handen als de plek waar ze je buik raken te voelen. Blijf zo een tijdje zitten, en merk wat voor het effect het heeft op je denken, je gevoelens, je lichaam.

 

3. Centreren: je aandacht in je buik brengen

Laat dan je aandacht zacht verschuiven naar je ademhaling.
Voel hoe je buik bij iedere inademing wat uitzet en hoe ze op iedere uitademing wat naar binnen zinkt.
Blijf ook je handen voelen terwijl je zo ademhaalt.

Ga nu met je aandacht naar het centrum in je buik, 3 duimbreedtes onder je navel en 1 duimbreedte naar binnen. Laat je voelend gewaarzijn hier rusten en adem een aantal keren in dit gebied.

Merk weer op wat voor het effect deze vorm van aandacht heeft op je systeem.

 

4. Stel je eigen behoeften voorop

Stel jezelf nu de vraag:
Wat heeft mijn lichaam nu in dit moment nodig?

Dat kan van alles zijn. Misschien moet je je terugtrekken, in stilte zijn, in een donkere ruimte verblijven, iets over je ogen leggen of even stoppen met praten. Misschien heb je het nodig om even te bewegen, te wandelen, shaken of dansen. Of verlang je er naar om te delen wat in je omgaat.

Luister met oprechte belangstelling en laat je lichaam je antwoorden.

Sluit de oefening af, open je ogen, rek je even uit of beweeg zoals je het prettig vind.
En doe wat je verlangt te doen. Doe wat wat je nodig hebt.

 

Als je regelmatig beoefent wordt aandacht een kracht die je kunt aanwenden om je lichaam compassievol te bezien vanuit de positie van de innerlijke waarnemer.

En kun je gaan herkennen wat je lichaam op welk moment nodig heeft.

 

 

Ik hoop dat deze practice waardevol is voor je.

Graag lees ik je ervaring.

met warmte,

Anita

 

Heb je behoefte aan meer begeleiding?
Of wil je een keer proeven aan mijn manier van werken?

 Je bent van harte welkom bij

Workshop Centreren  >>>> klik hier

3 maanden Programma >>>> klik hier

eenvoudige body-mind practices
de waarde van centreren voor HSPs
de kracht van aandacht
ME time als prioriteit
Omgaan met prikkels en overprikkeling

 

 

 

 

De kracht van aandacht voor HSPs
Getagd op:                 

4 gedachten over “De kracht van aandacht voor HSPs

 • 14 maart, 2017 om 18:43
  Permalink

  Wat een geweldig mooi artikel! Heel herkenbaar. Ik ben nog steeds zoekende naar manieren om te herstellen van teveel binnengekomen prikkels. De ene keer helpt het om lekker naar buiten te gaan, de andere keer wil ik gewoon een dutje doen. Ik leer gelukkig wel steeds beter om aan deze “wensen” zonder schuldgevoel toe te geven. Dankjewel nogmaals voor (h)erkenning die ik hier vind.

  Beantwoorden
  • 19 mei, 2017 om 21:30
   Permalink

   Dag Marjan, dank voor je prachtige reactie. Recht uit je hart. Heel graag gedaan! Wat je beschrijft herken ik weer. Herstellen van een teveel aan prikkels is een grillige weg. Zo belangrijk om goed te luisteren naar de signslen van je lichaam, zoals je dat al doet. Heel veel sterkte met herstel. En veel liefde voor je lijf en het proces om stapje voor stapje de vitaliteit in je lichaam – en geest – te hervinden. Warme groet, Anita

   Beantwoorden
 • Pingback:Embodiment voor HSPs: ben je 'in je lichaam '? - Kunst van Vertragen

 • Pingback:Embodiment voor HSPs: ben je 'in je lichaam '?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *