yin yogaYin Yoga

Is een rustige, langzame vorm van yoga met een kern van zachtheid en overgave.

Yin yoga focust onder meer op het mobieler maken van je gewrichten.

 

 

De houdingen worden 3 – 5 minuten aangehouden en op een passieve maar intensieve manier beoefend. Hierdoor wordt het bindweefsel  geactiveerd. Dit stimuleert meer opening en flexibiliteit in het gebied van heupen, heiligbeen en rug.

Yin yoga bevordert een houding van inspanningsloosheid en legt de nadruk op ‘zijn’ in plaats van ‘doen’. Het is een aanvulling op meer actieve vormen van yoga en bereidt de geest voor op meditatie.

 

Qigong

Is een oude Chinese bewegingsleer ter bevordering van de gezondheid van lichaam en geest. Qigong is er op gericht de doorstroming van levenskracht, de chi, te bevorderen. In een gezond lichaam kan de qi zich vrij bewegen via de meridianen, de energetische kanalen in het lichaam.

Qigong is tevens een geestelijke training. Door bewust de ademhaling en de bewegingen te coördineren neemt je concentratie toe. Je geest wordt getraind om de energie waar te nemen en te leiden.

De vormen van Qigong die ik aanbied zijn

  • Baduan Yin, serie van 8 oefeningen die je staande uitvoert
  • Chan si gong (Silk Reeling), een serie van spiralende bewegingen die de gewrichten losmaakt.
  • Staan als een boom 

Deze oefeningen trainen het lichaam om als een geheel te bewegen vanuit het centrum in je lichaam, de dantien. Ze brengen je in contact met het gevoel van flow in je lichaam.

Mijn leraar is Oscar Munoz Galeano van Taijicentre in Amsterdam.

 

Space-Body Awareness

Ruimte heeft invloed op de gewaarwording van jezelf. De manier waarop je in de ruimte aanwezig bent eveneens. In deze training word je je meer bewust van de relatie tussen je lichaam en de ruimte om je heen.

Middels gewaarwordingsoefeningen van de zintuigen, horen, zien, voelen verdiep en verfijn je je tastzin en proprioceptie (lichaamsbewustzijn). Via ademhalingsoefeningen word je je meer bewust van de wijze waarop je via je adem meer innerlijke ruimte kunt creëren.

Dit brengt je ontspanning, helderheid en ruimte. En een schone verbinding met de ruimte en wereld om je heen.

 

Tandava

Tandava is een bewegende meditatie uit de Kashmirische tantrische traditie. Het wordt ook wel de ‘non-doing’ meditatie genoemd.

Op een vloeiende en uiterst trage manier laat je je lichaam als vanzelf bewegen vanuit de beweging van de ademhaling. Je word uitgenodigd om op de klanken van inspirerende muziek te vertragen tot een langzame ‘ontvankelijke’ dans.

Hoe meer je vertraagt, hoe minder je denken de kans krijgt het over te nemen. Uiteindelijk kom je op het punt waarop je beweging samenvalt met je aandacht.  Je bewegingen worden vrij van spanning en doelgerichtheid. Je opent je voor de natuurlijke impulsen van binnenuit en geeft je over aan de ervaring via je tastzin.

De dans is een prachtige meditatie om jezelf in beweging te ervaren in het hier en nu, natuurlijk, vrij en ruimtelijk. Van moment tot moment.

 

Slow down
Calm down
Don’t worry
Don’t hurry
Trust the process.
~ A. Stoddard

Download your ESSENTIAL Inspiration for inner Balance 

You have Successfully Subscribed!

Download yourESSENTIALInspirationforinner Balance

You have Successfully Subscribed!