Voor HSP’s is een goede aarding essentieel. Het helpt je met beide benen op de grond te blijven staan en zorgt ervoor dat je overbodige spanning kunt loslaten. En heel belangrijk: je blijft dichter bij jezelf.

Herken je het volgende? Je bent als HSP zintuiglijk en energetisch meer dan gemiddeld gevoelig en hebt een groot empathisch vermogen.  Daardoor neem je veel impulsen op, en wellicht ook over, van je omgeving. Je beleeft intenser wat op je af komt.

Soms kun je overspoeld worden door prikkels, wordt je meegesleurd door emoties of weet je niet meer wat het onderscheid is tussen jou en de ander.  Je raakt uit balans, verliest het contact met jezelf en voelt je misschien in de war en overprikkeld.

Het enige dat dan lijkt te helpen is je terugtrekken en alleen zijn totdat de storm is gezakt.

Maar het kan ook anders. Namelijk door te leren om tijdig te aarden en centeren.

 

 

Hoe overprikkeling je systeem insluipt

 

I know, i have been there. En nog steeds.

Als hoogsensitieve creatieveling heb ik niet alleen een snelle geest maar ook een uiterst beweeglijk en subtiel afgestemd lichaam. Ontzettend nodig dus om bewust te zijn van mijn gevoelens en van de signalen die mijn lichaam geeft.

Er zijn veel moment dat ik het gevoel heb dat ik met een voet op de rem en met de andere op het gaspedaal sta. En soms ben ik niet alert genoeg op mijn grenzen en dan sluipt overprikkeling er makkelijk in.

 

Zoals vandaag. Ik heb slecht geslapen, waarschijnlijk omdat ik gisteravond te lang achter de laptop heb gezeten. In de ochtend heb ik een leuke koffie-afspraak in een heerlijk café. Heel gezellig. Maar als ik naar buiten loop voel ik ineens een knallende koppijn.

Ik besluit om naar huis te wandelen – een wandeling van zo 45 minuten – en thuis aangekomen is de koppijn grotendeels verdwenen. In mijn hoofd hangt echter nog een dikke mist en mijn denken dwarrelt alle kanten op. Yep, overprikkeld.

 

Kijk uit voor deze valkuil

 

Het minst ondersteunende dat ik op dit moment kan doen – een valkuil waar ik heel vaak ben ingetrapt! – is om te gaan nadenken over waarom ik overprikkeld ben.

“Ja waarschijnlijk komt het door het geroezemoes in het café in combinatie met het intensieve gesprek en mijn gebroken nacht. Dat heeft me nog gevoeliger gemaakt. Let dan ook beter op. Waarom heb ik niet gevoeld dat ik overprikkeld raak? “enz.

Zeker, het is belangrijk om zicht te krijgen op de oorzaak van mijn staat van zijn. Maar op dit moment?

 

Wat ik beter kan doen is zorgen dat ik weer in mezelf zink door mijn energie naar de aarde te brengen en me te verbinden met het centrum in mijn lichaam. 

 

 

Je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen

Hoogsensitief zijn is een prachtige eigenschap, en ze is here to stay. Iedere dag opnieuw is het een kwestie van afstemmen, op wat je nodig hebt en hoe je constructief om kunt gaan met prikkels.

Het voelt voor mij vaak als balanceren op een dunne draad van balans tussen overprikkeling en harmonie.

Daarom is het des te belangrijker om je eigen gebruiksaanwijzing te leren kennen.

Aandacht, acceptatie, zelfzorg en weten wat je voedt zijn belangrijke aspecten om je eigen sensitief systeem te ondersteunen.

Maar ook is het wezenlijk om te herkennen van wat je uit balans haalt en wat je nodig hebt om om te gaan met bepaalde prikkels die je zenuwstelsel belasten.

 

 

Als je niet geaard en gecentreerd bent: een deel van mijn verhaal

 

Tot een jaar of 18 geleden was ik ab-so-luut niet geaard.

Dat heeft er voor gezorgd dat ik teveel en te makkelijk in de stress schoot van allerlei prikkels.

In 1998 word ik ziek na een malaria-besmetting en dan is mijn immuunsysteem zo ernstig verzwakt dat ik tijden achtereen voortdurend overprikkeld ben. Op dat moment voel ik hoe mijn lichaam schreeuwt om rust en ontspanning.

Vanaf die tijd omarm ik mijn hoogsensitiviteit volledig. Want ik realiseer me dat mijn lichaam, voelen, denken en essentie niet op elkaar waren afgestemd.

From the buttom up moet ik leren om mijn fundament te versterken.
Ik leer intensief en diepgaand aarden en centreren kennen en pluk er direct de vruchten van.

 

De ontdekking van mijn centrum : life changing

 

De eerste keer dat ik qigong beoefen is een openbaring. Want, temidden van alle onrust, van alle prikkels die door me heen suizen ervaar ik bij momenten hoe het voelt om te rusten in mijn centrum. Op de aarde. Wat een zegening….

Beoefening brengt me keer op keer in een diepe rust en een stroom van vitaliteit, innerlijke kracht en blijdschap. Het zorgt er voor dat ik in het dagelijks leven dichtbij mezelf kan blijven. Mijn hoogsensitiviteit komt vanuit deze basis tot bloei.

 

Vanaf dat moment, in 2000, wordt qigong een essentieel onderdeel van mijn leven en integreer ik de innerlijke bewegingskunsten steeds meer in mijn praktijk .

Uiteraard is qigong niet het enige dat me helpt om bij mezelf te blijven. Meditatie, een balans tussen activititeit en rust, veel wandelen in de natuur houden me met de voeten op de grond.

Maar qigong zorgt ervoor dat ik gedurende de dag handvatten heb om te centreren en aarden. En bovendien is het heerlijk om te doen!

 

 

Wat er gebeurt er als je centreert?

[list icon=”leaf” font_size=”16″ icon_color=”#d4a42c” text_color=”” bottom_margin=”10″]

  • je coördineert ademhaling en beweging
  • je laat je aandacht vanuit je hoofd naar je buik en voeten zinken
  • je herstelt de verbinding met de gevoelsbeleving van je lichaam
  • je staat in verbinding met de aarde èn de hemel
  • je denken komt tot rust
  • je bouwt vitaliteit op door chi te verzamelen in je centrum[/list]

 

Centreren brengt je in het ‘midden’ en in verbinding met je innerlijke kracht. Het zorgt er voor dat de energie uit de hogere gebieden van je sensitief systeem naar beneden zakt en zich verzamelt in het midden. Er ontstaat balans tussen boven en onder.

Daardoor laat je je minder leiden door gevoelens, emoties en ervaringen (ook van anderen). En als dat wel gebeurt kun je jezelf weer terugbrengen naar het midden.

Waardoor je jezelf minder snel kwijt in de wereld om je heen en dichter bij jezelf kunt blijven.
Het gevolg: meer rust, verbinding met jezelf, meer helderheid, beter onderscheid tussen jou en de ander.

 

Aarden brengt je energie van je hoofd en denken naar beneden, maar zorgt er ook voor dat je niet alleen meer in je lichaam zakt maar je via je voeten ook verbind met de aarde. Je wortelt jezelf bewust in de aarde.

Je kunt je voorstellen dat hoe meer geaard je bent des te beter je om kunt gaan met (een teveel aan) prikkels. Je weet ze namelijk ofwel te geleiden naar de aarde of ze raken je minder diep omdat je antennes meer gericht zijn op je centrum en de aarde.

 

 

4 tips om te aarden en 1 oefening om te centreren

Aarden

Voel je voeten
Ga zitten of staan en breng je aandacht naar je voetzolen. Neem bewust iedere sensatie waar die je in je voetzolen voelt.

Blote voeten op de grond
Ga naar buiten, doe je schoenen of sokken uit en ga staan op gras, zand, steen of hout. Sta stil, wandel langzaam of ga liggen en voel de connectie met de aarde.

Binnen aarden: voetmassage
Kun je niet naar buiten? Masseer je voeten dan stevig en bewust. Of ga staan op een tennisbal afwisselend van de ene voet op de andere. Je kunt je sokken uitdoen of aanhouden.

Mindful wandelen
Ga naar buiten en maak een wandeling van 10 minuten. Neem je voor om bewust waar te nemen wat je in je omgeving ziet, ruikt, hoort of voelt. Komen er gedachten breng dan je aandacht terug naar de waarneming van je zintuigen.

 

Centreren

Staan als een Boom
Ga staan met je voeten op heupbreedte en je knieën licht gebogen.
Voel de connectie van je voetzolen met de aarde.
Verdeel je gewicht gelijkelijk over beide voeten en voel hoe je staartbeen zwaar naar beneden hangt.
Buig licht je knieën.
Ontspan je schouders.
Je hoofd is rechtop, je kin licht naar binnen.
Je borst is zacht.
Leg je beide handen over elkaar op je onderbuik boven op je navel.
Voel je adem in je buik.
Volg een aantal minuten je in-en uitademing terwijl je ontspannen stil blijft staan.

Meer van deze oefening in mijn ebook  >>> vraag hem hieronder aan.

 

liefs,
Anita


Spreekt dit je aan? En wil je meer weten over Centreren?
Download dan mijn gratis ebook.

Met 3 helder omschreven oefeningen om direct toe te passen in je dagelijks leven.

Of doe mee met de workshop Centreren op 18 november

 

 

 

 

 

Waarom centreren je helpt om bij jezelf te blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *