what you seek ...

 

Lichaam & beweging 

Toen ik 14 jaar was ontdekte ik het boek ‘Light on Yoga’ van Iyengar. Iedere avond manoeuvreerde ik mezelf in diverse asana’s naast het bed van mijn ouders en dat ging me wonderwel makkelijk af.

 

Met mijn flexibiliteit en lenigheid had ik aanleg voor yoga en ik vond het heerlijk om mijn lichaam met aandacht te bewegen van de ene naar de andere houding.

De fascinatie voor het lijf bracht me naar de opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, mime en bewegingstheater waar ik een 1e graads lesbevoegdheid haalde. Hier kon ik me uitleven in de manier waarop ik me via mijn lichaam tot expressie kon brengen via fysiek theater, dans en improvisatie.

 

Yoga & Qigong

Na deze opleiding volgde ik 5 jaar lang bijscholing in yoga teacher trainingen in hatha en yin yoga (Saswitha Stichting, Josee de Groot, Raja Yoga Instituut) en meditatiebegeleider (Samsara).

 

Ook nam ik meer dan 15 jaar deel aan retraites op het gebied van vipassana (Frits Koster) en heb ik al meer dan 20 jaar een dagelijkse mindfulness beoefening.

Aangezien ik binnen yoga de vloeiende beweging miste ben ik begonnen met een intensieve training in tai chi en qigong, chen style (Oscar Munoz). De helderheid van de taichi vorm evenals de eenvoud, traagheid en balans van qigong brachten me in contact met diepere lagen in mezelf.

 

Volgen van de stroom ~ expressie & verinnerlijking

In 2009 ontdekte ik tantra (Centrum voor Tantra) en ben verliefd geworden op Tandava, een zeer trage bewegingsmeditatie. Tantra en het Taoïsme zijn levenslange dagelijkse inspiratiebronnen en vormen een essentieel onderdeel van mijn beoefening.

Naast bovenstaande ontwikkelingsweg ben ik intensief geschoold in Argentijnse tango, contactimprovisatie, zang/stem, improvisatie en werken met de Fool (een vorm van Voice Dialogue).

Mijn reis is een voortdurend reis tussen beweging en stilte, yang en yin, expressie en verinnerlijking.

 

Binnen en Buiten

Ik heb ervaren dat het een voortdurende alertheid vraagt om de precaire balans te blijven vinden, niet alleen tussen lichaam en geest maar ook tussen binnen en buiten. Balans is niet statisch, maar bevindt zich in een dynamisch evenwicht.

De continue veranderlijkheid leren liefhebben is een onophoudelijk proces. De essentie ligt voor mij in voelend waarnemen en de verbinding met het eigen lichaam verankeren in het centrum, je dantian of hara, In contact met dit stiltepunt is het mogelijk te blijven balanceren tussen binnen en buiten.

 

Niet-doen (wu-wei) en Zijn

Mijn manier van werken gaat in eerste instantie over de ervaring van je diepste zijnsgrond via je lichaam. Zonder ‘doen’ kwetsbaar, echt en authentiek Zijn.

Van daaruit zoek ik naar het laten ontstaan van natuurlijke expressie in de vorm van beweging en dans, muziek en spel vanuit leegte of binnen een heldere vorm. De beleving van sensualiteit, je levensenergie, ervaar ik als bron. Tantra is een vanzelfsprekende inspiratiebron.

 

Presence

In de loop van de afgelopen 15 jaar heb ik een intuïtieve manier ontwikkeld om vanuit het fenomeen vertragen meer stilte, rust, ontspanning en levendigheid in mijn lichaam en geest te laten gebeuren.

Als vanzelf ontstaat er meer verinnerlijking, aandacht, stilte, dichtbij jezelf zijn en ervaren zoals het Is.

Vertragen leidt me steeds opnieuw naar een diepere verbinding, met mezelf, anderen, mijn omgeving, de natuur. En bovenal brengt het me naar de plaats van innerlijke ruimte waarin ik kan ervaren wat voor mij werkelijk van waarde is.

Het brengt me naar mijn eigen aanwezigheid.

Embodied Presence.

 

 

 

 

 

Download your ESSENTIAL Inspiration for inner Balance 

You have Successfully Subscribed!

Download yourESSENTIALInspirationforinner Balance

You have Successfully Subscribed!