Bij jezelf blijven … is een kunst
Je weet dat je (hoog)sensitief bent, maar af en toe worstel je er mee om de kennis die je hebt over HSP te integreren in je leven.
Herken je dit?
Je laat je soms ongemerkt teveel leiden en beïnvloeden door anderen of prikkels in de buitenwereld. Of ervaringen komen zo diep bij je binnen dat ze je raken tot in je kern.
Geregeld verlies je jezelf in emoties en energie, van anderen of van jezelf. Of je raakt kwijt wat je nu zelf wil. Terwijl je diep van binnen wéét wat je verlangt of belangrijk vind.
In dit artikel laat ik zien hoe je sensitiviteit er voor zorgt dat je aandacht en energie makkelijk naar buiten gaan en hoe verbinding met je lichaam je kan helpen om bij jezelf te blijven.
Hoe je een anker naar binnen nodig hebt en wat je kunt doen om dit anker te versterken.
Want bij jezelf blijven als HSP is een kunst.
Reflectie:
Wat betekent het voor jou om ‘bij jezelf te blijven’?
Wat is het meest waar in jou?
Sensitiviteit vraag innerlijke kracht
Allereerst: hoogsensitiviteit is een waanzinnig prachtige kwaliteit.
De 20% van de mensen met deze eigenschap bezitten het talent om onder andere diep (mee) te voelen, schoonheid te zien in het alledaagse, schoonheid te scheppen, energie, emoties en stemmingen waar te nemen en hebben een rijk innerlijk leven.
Maar, zonder grenzen, afscherming, basis en bedding sneeuwt dit talent onder in de veelheid van impulsen. Dan wordt de keerzijde zichtbaar.
Zaak dus om de verbinding naar binnen te versterken. Je hebt een anker in jezelf nodig om in te rusten. Anders word je te snel beïnvloed door wat er om je heen gebeurt en relatief makkelijk meegenomen.
Dat anker is je lijf.
En om preciezer te zijn, je buik.
Aanwezigheid in je buik helpt je om te blijven staan in ‘the eye of the storm.
Zij is namelijk de verbinding naar binnen, een poort naar je innerlijk weten en je innerlijke kracht.
Buiten en binnen
Als HSP heb je van nature brede antennes naar buiten waardoor je makkelijk kunt intunen op de ander en de buitenwereld. Omdat je systeem meer open staat gaat je aandacht – en dus je energie – ook makkelijk naar buiten, bij jezelf vandaan. De trekkracht naar buiten is sterk.
Dat kan lastig zijn om verschillende redenen. Allereerst, stimuli kunnen je overspoelen. Als dit te vaak gebeurt kan het leven gaan voelen als overleven in een wereld van teveel.
Maar ook kun je het gevoel hebben dat je als het ware ‘buiten jezelf’ leeft en de verbinding met jezelf kwijt bent. Laat staan dat je jezelf blijft voelen in contact.
Leer surfen
Een voorwaarde om contact met je lijf te maken is gewaarzijn. Op het moment dat je je bewust bent van waar je aandacht is en op welke manier je haar gebruikt heb je een eerste stap gezet op weg naar innerlijke kracht, naar de ‘eye’, of I-kracht.
Daarnaast is het essentieel om te leren surfen op de golven van alle stimuli. Om je er niet door mee te laten voeren maar om aanwezig te blijven in temidden van wat er is.
Maar hoe doe je dat?
In mijn praktijk werk ik met het cultiveren van bewustzijn op je hara of dantian. Een energetisch centrum in je buik dat je helpt je energie en aandacht te centreren en contact te houden met de aarde.
Dan kom je in contact met je ‘gut feeling’.
Je innerlijk weten.
Je intuïtie.
Jezelf dragen en prikkels managen
Vanuit dit midden kun je een expert worden in het managen van prikkels. In je hara aanwezig zijn geeft een gevoel van kalmte, stabiliteit en helderheid.
Hoe steeds opnieuw te voelen wat klopt in het moment ?
Vraag het je hara.
Hoe om te gaan met de veelheid aan informatie, gevoelens, inspiratie, to do’s, verwachtingen van anderen – of van jezelf ?
Vraag het je hara.
Hoe de balans te vinden tussen binnen en buiten? Tussen je behoefte aan rust en alleen zijn en inspiratie en sociaal contact af te wisselen?
Vraag het je hara.
De grenzen van je lichaam
Goed, laten we vervolgens kijken naar grenzen. In hoeverre respecteer je je eigen grenzen?
Als HSP met zowel een introverte als extraverte kant merk ik dat als ik meer dynamiek in mijn leven toelaat het lastiger is om de grenzen van mijn lichaam te blijven voelen.
In rust kan ik me makkelijk afstemmen naar binnen, maar in de buitenwereld, als ik toegeef aan de behoefte aan expressie, sociaal contact en gezelligheid vervaagt die afstemming.
Deze naar buiten gaande beweging brengt als het ware een ‘rush’ van adrenaline en opwinding met zich mee. De subtielere signalen van moeheid of ‘het is genoeg’ worden dan makkelijk overstemd.
Tot het moment dat mijn lichaam van zich laat horen.
En feitelijk een hele heldere grens aangeeft.
Want als ik eerlijk ben naar mezelf ben ik me zeker bewust van mijn grenzen, maar vindt mijn hoofd dat ik maar niet moet luisteren.
Een voorbeeld
Misschien ken je dit wel. Heerlijke om een avond gezellig door te brengen met vrienden of vol enthousiasme aan het werk te zijn. Maar, ineens slaat mijn bui helemaal om. Het is klaar, over. Ik wil naar huis, voel me plotseling moe, leeg of chagrijnig.
Ik wil weer naar binnen. Alleen zijn. Rust. Nu.
Herkenbaar?
Mijn lichaam roept STOP!
Een acute roep om me naar binnen te keren en te ontprikkelen.
Dit heb ik vaak meegemaakt.
En dan merkte ik verzet.
Ik luisterde te laat omdat in mijn systeem het programma draaide ‘dit moet ik aankunnen’. Tot ik me bewust werd van het feit dat dit eigenlijk betekende dat ik mijn hoogsensitiviteit niet accepteerde.
Want, hoe helder en wijs moet je lichaam zijn?
Heb jij ook zo’n programma ?
Download het gratis ebook : 3 oefeningen om bij jezelf te blijven ↓↓
De signalen van je lichaam honoreren
= trouw zijn aan jezelf
Want je kunt aanwezig zijn in je hara wat je wil maar als je niet luistert naar de signalen van je lijf blijft het water naar de zee dragen.
In wezen geeft je lijf al veel eerder signalen. Ze geeft namelijk voortdurend aan wat ze nodig heeft. En dat is fantastisch!
Vaak echter horen we deze signalen pas als een storm aan fysieke en emotionele reacties ons systeem overspoelt. Dat voelt dan als een Stop – Go situatie. De ene keer naar buiten, en als reactie naar binnen. Om te herstellen.
Maar in feite zijn we steeds te laat. Lopen we achter de feiten aan.
Want eerlijk is eerlijk, ons onderscheidingsvermogen is niet altijd even zuiver afgestemd, hoe gevoelig we ook zijn. Vaak zijn er tegenstrijdige behoeften. Willen je hoofd, wilskracht, je hart en buik elk iets anders.
Wellicht zijn er belemmerende overtuigingen die je afhouden van kiezen voor wat goed voor je is. Of zijn er overtuigingen – zoals perfectionisme – die je opjagen waardoor je meer doet dan je lijf aankan.
Als wat je denkt, voelt en ervaart niet met elkaar ‘kloppen’, ondermijn je in feite je eigen systeem. Het brengt je bij jezelf vandaan. Als je lijf wil rusten en je hoofd vindt dat je nog even iets moet afmaken of aandacht moet geven aan die of die, raak je uit balans.
Bewust worden waar je jezelf ondermijnt kan een radicale verandering teweeg brengen in je leven.
Intieme verbinding met jezelf
Hoe zou het zijn om gedurende de dag voortdurend voeling te houden met ‘binnen’ en het onderscheidingsvermogen te bezitten om te weten wanneer iets genoeg is, teveel of misschien wel te weinig.
Bewustzijn van je hara en luisteren naar de signalen van lijf zijn in wezen vormen van innerlijke afstemming. Subtiel, zacht en met een heldere intentie. En dat luistert heel nauw.
Ik zie het als zelfliefde. Pure zelfliefde. Omdat de wens tot afstemming en willen horen wat mijn lijf te vertellen heeft voortvloeit uit acceptatie van mijn sensitiviteit.
Ik mag sensitief zijn.
Sterker nog, het is een feest om sensitief te zijn.
Die intieme verbinding vraagt ook moed. Want de grenzen eren van je sensitief systeem zal botsen met de grenzen van de buitenwereld.
En dat vraagt weer innerlijke kracht.
De weg naar binnen : toewijding aan je diepste zelf
Leren om werkelijk (bij) jezelf te blijven is een proces van bewustwording, waarin je steeds meer inzicht krijgt in wie je werkelijk bent en wat in jou van grootste waarde is.
Het is een intiem proces van afscheid nemen van wat je niet dient. Belemmerende en zelfsaboterende patronen doorzien en loslaten. De moed ontwikkelen om je eigen plek en ruimte in te nemen. Grenzen te stellen.
Zelfliefde te cultiveren waarmee je jezelf ten diepste ondersteunt om te kunnen openen voor dat wat je hart en ziel vervult.
Aanwezig blijven bij wat er is.
De weg naar binnen vraagt radicale eerlijkheid en een wens je zelf in wezen te willen ontmoeten.
En als dat gebeurt is dat niet alleen diep ontroerend maar het zorgt er ook voor dat je makkelijker bij jezelf blijft. Waardoor overprikkeling zienderogen afneemt, je contacten vreugdevoller en in meer werkelijke verbinding zijn en jij diepe vrede in jezelf ervaart.
6 Voorwaarden die de bedding bieden
om bij jeZelf te blijven
en een aantal reflecties
1 Luister naar je lichaam ~ dus
Wat een cadeau om een sensitief lichaam te hebben dat zo zuiver reageert.
Een kostbaar instrument dat je de kans en uitnodiging biedt om te onderzoeken waar je je behoeften en verlangens niet hebt gehonoreerd en leeft.
Waar luister je niet naar je grenzen?
Waar ben je ontrouw aan je authentieke zelf?
2 Ontmoet jezelf waar je bent
Bij jezelf blijven is jezelf ontmoeten. En omarmen. Keer op keer. In waar je NU bent. Met al je eigenaardigheden, gevoeligheden, behoeften, grenzen, verlangens en staten van zijn. Het begint bij acceptatie van je sensitief systeem, van je gevoelig lichaam en zintuigen.
In die ontmoeting ontdek je je unieke pad. Je ontwerpt je unieke gebruiksaanwijzing. Jij alleen kunt weten wat nodig is om zorg te dragen voor het meest ware in jou.
Wil je echt een leven scheppen dat past en klopt met je hoogsensitieve zelf?
3 Mediteer
Leer afstand nemen van je gedachten en je denken tot rust te brengen.
Koester de helende werking van stilte. Neem dagelijks tijd om je naar binnen te keren.
Neem je de tijd om alleen te zijn en te genieten van de rust, stilte en ruimte?
4 Word je bewust van je energie
Aard en centreer jezelf dagelijks, Misschien meerdere keren per dag. Leer jezelf energetisch te beschermen en je eigen persoonlijke ruimte vrij te houden van (negatieve) energie van buiten.
Neem je voldoende tijd om te aarden?
5 Rem jezelf af en toe bewust af en neem mini-breaks
Leer hoe je jezelf liefdevol kunt afremmen.
Zeker op die momenten dat je creatieve brein of je sociale kant het overneemt. Bouw mini-breaks in. Experimenteer daarmee. Ze kunnen de stroom zelfs nog zoeter maken….
Hoe is het om af en toe af te remmen?
En stil te staan?
6 Leer je zelfsaboterende patronen en ondermijnende gewoontes kennen
Sta stil bij de momenten waarop je bij jezelf vandaan bent gegaan.
Wat gebeurde er? Waar was je, met wie? Hoe reageerde je lichaam? Wat deed je en klopt dat met hoe je wilde reageren?
Neem je tijd om te onderzoeken waar je jezelf saboteert?
Zie ook dit blog over zelfsabotage.
Sensitiviteit is een Gift.
We hebben veel te bieden aan de wereld
Diepe beleving van schoonheid, liefde, verbinding, creativiteit en vreugde en hoogontwikkelde intuïtieve vermogens zijn onze gift aan de wereld.
Aan ons om onze fijnzinnige en creatieve potentie te ontwikkelen en tot volle wasdom te brengen.
#ownyoursensitivity
Download het gratis ebook met 3 concrete oefeningen om bij jezelf te blijven